Virksomheder i Vejle Ådal

Virksomheder i Vejle Ådal og Fjord

Foto: Mads Fjeldsø

Bliv klogere på Vejle Ådals industrielle historie. 

Fra 1850 til omkring 1900 steg indbyggertallet i Vejle fra ca. 3.300 til ca. 14.600. De mange møller lagde grobunden for industrialiseringen, der medførte en enorm vækst i Vejle. I løbet af få år udviklede byen sig til et industrielt kraftcentrum og blev af nogle kaldt for Danmarks Manchester. Fra sidst i 1800-tallet skød fabrikker frem på stribe. Det var især Vejles voksende tekstilindustri der satte skub i udviklingen. Vejle blev dominerende inden for dette område og tre af landets fem bomuldspinderier lå på dette tidspunkt i Vejle. Industrialiseringen banede også vejen for mange andre store virksomheder så som C.M. Hess’ Jernstøberi, Vejle Bolte- og Møtrikfabrik, Funders Rebslageri, Vejle Motorfabrik, Vejle Amts Svineslagteri, Grejsdalens Stole- og Møbelfabrik, Vejle Caramel- og Tabletfabrik mf.

Liste
Kort
Kulturmuseet
Foto: Knapek photography

Kulturmuseet

Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien med fokus på Vejle - fra oldtid til nu. På museet er der ingen, der siger ”fingrene væk”, for her må du gerne røre ved tingene og opleve med hele kroppen! 

Læs mere
Bindeballe Købmandsgård
Foto: VisitVejle

Bindeballe Købmandsgård

Bindeballe Købmandsgård er en gammel købmandsgård, som i dag huser købmandsbutik og -museum. Både ude og inde vil skilte, udstillingsgenstande og inventar minde om, hvordan det var engang.

Læs mere

Relateret indhold

Børkop Mølle
Vandmøller i Vejle Ådal og Fjord
Fjordenhus
Spændende bygninger
Gårdbutik
Gårdbutikker i Vejle Ådal og Fjord
Egtvedpigen
Museer i Vejle Ådal og Fjord