©  Foto:

Vejles havnefront

Vejles havnefront er på få år blevet forvandlet til en spændende bydel med et hyggeligt kanal- og havnemiljø, et levende maritimt klubliv, prisbelønnet arkitektur og bæredygtige boliger.

Havnefronten er et spændende, rekreativt område med havnepromenade, restaurant, lystbådehavn, kajakø, opholdsarealer og udsigtsterrasser.

På landsiden ligger boligkarréerne med leje- og ejerboliger, Vejle Roklubs klubhus og den futuristiske boligejendom, Bølgen. Via flydebroer er der adgang til Klubøen med lystbådehavn og Den Flydende Kajakklub – begge bygget på platforme i havnebassinet. På Havneøen opføres der eksklusive lejligheder. En bro fører over til det ikoniske firmadomicil, Fjordenhus, opført af kunstneren Olafur Eliasson. 

Gå ikke glip af en smuk panorama udsigt over havneområdet og fjorden fra tagterrassen på Zleep Hotel, byen og Fjordenhus. Der er gratis entré.

Klubøen og lystbådehavnen

Klubøen er samlingssted for Vejles maritime klubber. I den store bygning er der klublokaler for sejlklubben, motorbådsklubben og jollesejlerne, faciliteter for gæstesejlere, kontorer og offentlige toiletter. På 1. sal ligger den populære Restaurant Remouladen med terrasse og en storslået udsigt over fjorden og havnefronten. På øverste niveau er der tagterrasse med styrketræningsområde. Ved molen, der forbinder Klubøen med lystbådehavnen, er der iskiosk i sommermånederne, en stor ponton med borde og bænke, samt to mindre pontoner indrettet til leg med vand. Klubøen er tegnet af Transform.

Den Flydende Kajakklub

Vejle Kajakklub har nok Danmarks mest unikke klubhus. Den kunstigt anlagte kajakø ligger ca. 20 meter fra land og nås via en gangbro. Øen, der nærmest har form som et v, er tegnet af Force4 Arkitekter. Udover klubfaciliteter, opbevaringshal og isætningssted for kajakklubbens medlemmer rummer Den Flydende Kajakklub også lokaler til undervisning og naturformidling. Langs øens kanter er der trætrapper og tagterrasser med borde og bænke og garanteret panorama vue. Der er offentlig adgang kl. 8-22, naturligvis under hensyntagen til øens brugere. 

Bølgen

Det eksklusive bølgeformede lejlighedskompleks har modtaget et væld af priser og for længst slået sin position fast som et af Vejles arkitektoniske vartegn. Byggeriet består af 5 bølger i forlængelse af hinanden. Hver bølge er på ni etager. Bølgen er tegnet af Henning Larsen Architects. Bølge 1 og 2 stod færdige i 2009, hvorefter byggeriet gik i stå under finanskrisen. Byggeriet af de tre sidste bølger blev påbegyndt i 2015 og i slutningen af 2018 stod alle fem bølger færdige.

Havneøen og Fjordenhus

På det 24.400 m2 store areal i havnebassinet opføres 9 tårne med luksuslejligheder omgivet af kanaler og med et åbent havnetorv. Fra Havneøen er der via en bro adgang til Fjordenhus, investeringsselskabet Kirk Kapitals firmadomicil. Det er den verdenskendte kunstner, Olafur Eliasson, der står bag det ikoniske bygningsværk, hvor stueetagen er offentligt tilgængelig. Her vil det blandt andet være muligt at se de kunstværker, som Olafur Eliasson har udarbejdet specielt til det nye hus. Huset blev indviet den 9. juni 2018.

Trafikhavnen

Vejles driftige erhvervshavn er ligesom i mange andre havnebyer terrorsikret med indhegning, og der er derfor ingen offentlig adgang til havnen langs Nordkajen og Sydkajen.