©  Foto:

Randbøl Sogns Arkiv og Museum i Vandel

Randbøl Sogns Arkiv og Museum i Vandel er et lokalhistorisk museum med egnstypiske genstande fra boliger og husholdninger fra tiden efter 1850. Der er en skolestue fra 1930erne og en bondestue fra ca. 1900.

Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum i Vandel er et foreningsdrevet lokalhistorisk museum. Museet huser forskellige temaudstillinger, som er et besøg værd.

Ny Klimaudstilling ”Min mormor er klimaaktivist”

Udstillingen tager udgangspunkt i genstande fra museets magasin, som fortæller om tidligere tiders nøjsomhed og ressourcebevidsthed, alt sammen noget, vi i vores tid kan lære af, når det handler om at udnytte de lokale fødevarer og om at være bevidst om, hvordan man kan spare på energien. Der er også eksempler på genbrug og omsyning af tekstiler, som i dag er blevet én af de helt store ”klimasyndere”.

Vore bedsteforældre var bevidste om at udnytte ressourcerne, og det kan vi lære af. I udstillingen beskrives de derfor som klimaaktivister.

Om museet

I 2020 var det 90 år, siden Mogens Jensen forærede sin store oldtidssamling til Randbøl Kommune. Lige siden er der blevet passet på samlingen, som nu også indeholder egnstypiske genstande fra boliger og husholdninger fra tiden efter 1850. 

Det kan du opleve op museet

På museet finder du udstillinger fra Vandel bys forretningsliv fra 1940’erne til 1960’erne. Der er en skolestue fra 1930´erne med møbler og inventar fra de gamle skoler i Vandel, Frederikshåb og Bindeballe.

I 2020 kunne de frivillige slå dørene op for 3 nye udstillinger: ”Vandel og Flyvestationen 1943-2003”. Udstillingen fortæller, via fotos og tekster, om den store omvæltning, der skete i Randbøl Kommune under 2. verdenskrig – og om flyvestationens rolle under den kolde krig samt om Hærens Flyvetjeneste. Der er også blevet plads til historien om de engelske flyvergrave på Randbøl kirkegård.

Legetøjsudstillingen, som indeholder legetøj gennem 100 år, er blevet udvidet med et børne- og teenageværelse fra perioden 1980´erne og 1990´erne. En hyggelig udstilling hvor forældre i dag kan få en aha-oplevelse sammen med deres børn.

Udstillingen ”Den fine stue” med mahognimøbler fra ”Det hvide Palæ” i Randbøldal, vidner om en svunden tid.

Museumsforeningen afholder altid traditionel julestue med juleaktiviteter og hjemmebagte æbleskiver 1. søndag i advent. Alle er velkomne.

Desuden har Randbøl Sogns Lokalarkiv til huse under samme tag, og her kan man blandt andet finde aviser, film, kirkebøger og erindringer.

Åbningstid
Åbent hver torsdag fra kl. 10 til 16. Kun lukket mellem jul og nytår. Museets telefon 7588 5489 er åben torsdage mellem kl. 10-16.

Gratis entre i åbningstiden, hvis du går rundt på egen hånd.

Omvisning uden for åbningstid: Se priser på hjemmesiden.

Ikke for gangbesværede.

Efter aftale, kan Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum i Vandel besøges uden for den normale åbningstid. Kontakt venligst Søren Pallesen 7588 5501, Hanne D. Hansen 3022 5474 eller Svend Aage Hansen 7588 5404.