Grøn oplevelse
©  Foto:

Kongernes Jelling

Runerne fortæller, at det var i vikingetidens Jelling, Danmark fik sit navn. Kong Gorm skrev det på sin runesten, og vi har brugt det siden. Det var her, kong Harald på sin store runesten fortalte, at han gjorde danerne kristne. Med Gorm den Gamle, Thyra Danebod og Harald Blåtand er det danske kongehus’ dybe rødder plantet her mellem runesten, høje og Jelling Kirke.

Oplevelsescenter Kongernes Jelling ligger på det store Monumentområde, som Harald Blåtand lod indhegne med en palisade - vikingetidens største bygningsanlæg. Inden for palisaden står de to runesten, kirken, skibssætningen og de to høje. Hele området er på UNESCOs Verdensarvsliste og bevaringsværdigt for eftertiden. Det moderne Monumentområde er et imponerende skue. Hvide fliser og stolper markerer i landskabet det, der er forsvundet, og sætter stenene og højene i perspektiv. Det er et oplagt sted at strække benene og få en fornemmelse for områdets storhed - og måske prøve kræfter med en vikingedyst.

På Kongernes Jelling kan hele familien komme bag runerne på Haralds Jellingsten, udforske Danmarks kongerække fra Gorm den Gamle til i dag og blive klogere på vikingernes liv og hverdag. Vi fortæller om vikingekongernes stræben efter magt, deres mægtige byggerier og Danmarks overgang til kristendommen. Udstillingen er designet, så både nysgerrige børn og voksne får en helt speciel oplevelse.

Der er gratis adgang til Kongernes Jelling for hele familien og mulighed for tilkøb af familieaktiviteter både inde og ude.

Året rundt er der mulighed for at bestille rundvisninger på monumentområdet. Vi laver også rundvisninger på engelsk, tysk, dansk og hollandsk.

Tjek Kongernes Jellings hjemmeside for særudstillinger, arrangementer, køb af billetter til aktuelle rundvisninger og aktiviteter i skolernes ferier.