©  Foto:

Vejle Ådal

Vejle Ådal, der er den største af områdets tunneldale, byder på fantastiske naturoplevelser og kulturhistoriske højdepunkter.
Den største by i Vejle Ådal er Egtved med ca. 2.400 indbyggere. Egtved ligger 19 km sydvest for Vejle og her skråner byen ned mod Vejle Ådal, et eventyrligt naturområde, der bl.a. rummer fortællingen om Egtvedpigen – byens varemærke.

Vejle Ådal, der er den største af områdets tunneldale, byder på fantastiske naturoplevelser og kulturhistoriske højdepunkter, og kaldes da også Danmarks Naturpark. Vejle Ådal byder på mange vandre- og cykelstier.

Den mest kendte er Bindeballestien, der følger den nedlagte Vandelbanes spor fra Vejle igennem Vejle Ådal til Bindeballe ved Hærvejen. 

Til Vejle Ådals mosaik af seværdigheder hører: Den gammeldags landhandel og købmandsmuseum, Bindeballe Købmandsgård - Randbøldalmuseet med bl.a. vandeksperimentarium - Frederikshåb Møllepark - Egtvedpigens Grav fra bronzealderen - Ravningbroen fra vikingetiden -  Robert Jacobsens og Jean Clareboudts imponerende skulpturer i Tørskind Grusgrav - Vork Bakker, samt Randbøl Hede og Frederikshåb Plantage. Fra toppen af Runkenbjerg er der en fantastisk udsigt over Ådalen. 

Et besøg værd er også den gamle barokkirke i Nørup og området omkring Engelsholm Slot og sø. 

I Vejle Ådal er der også flere gode spise- og overnatningssteder.

Den største by i Vejle Ådal er Egtved. Byen er primært vokset op omkring anlæggelsen af den smalsporede Kolding-Egtved Jernbane, der var i drift fra 1898 til 1930. Fra at være en lille landsby udviklede Egtved sig hurtigt til en lidt større stationsby. Egtved Museum fortæller egnens historie.