©  Foto:

Hærvejen - nationalrute 3: Nørre Snede - Bække

For flere tusind år siden gik Jyllands hovedvej, Hærvejen, langs vandskellet op gennem landet. I dag er Hærvejen, nationalrute 3, en populær cykel- og vandrerute gennem Jyllands smukke landskab.

Oplev Jelling og Vejles mange seværdigheder fra Nørre Snede til Bække på ruten såsom Kongernes Jelling. Turen er på ca. 62 kilometer og kan gås til fods eller cykles.

På din tur på Hærvejen (nationalrute 3) fra Nørre Snede til Bække kommer du igennem nogle af Jyllands flotteste landskaber. Besøg også nogle af seværdighederne på ruten såsom Kongernes Jelling. Turen er på ca. 62 kilometer og kan gås til fods eller cykles.

For flere tusind år siden, før bilerne fyldte vejene, og før jernbanen forbandt de største byer, gik Jyllands hovedvej langs vandskellet op gennem landet. Her vandrede folk fra alle samfundslag – pilgrimme, røvere, adelsfolk, tiggere, håndværkere, handlende, studedrivere med deres okser og konger med deres hære.

Hærvejen blev aldrig anlagt. Den opstod. Hvor man gik, og hvor man kunne komme frem afhængig af årstiden. Som et netværk af ydmyge grus- og hulveje fra by til by er Hærvejen vokset sammen med landskabet. Fra det nordligste Jylland til den tyske grænse og videre ud i verden slynger hjulsporene sig igennem den ofte uspolerede og barske natur. Nutidens cykel- og vandrerute bestod således oprindeligt af et netværk af jord- og sandveje. 

Forlæng evt. cykelturen med en rundtur til Vejle ad regionalruterne Bindeballestien og Engelsholmruten. Turen er på ca. 35 km.   

Skiltning og app

Hærvejens cykelrute er skiltet med nationalrute 3.
Hærvejens app kan downloades gratis i Google Play og App Store.

Kort

Detailkort til print: 

Kortsættet 'Hærvejen - en guide til vandrere og cyklister' kan købes hos boghandlere på internettet.

Overnatning

På Hærvejen er der gode muligheder for at overnatte i telt, på herberg, vandrerhjem, Bed & Breakfast eller på kro. 

Rutens seværdigheder (fra nord mod syd)

Det naturskønne område, der omgiver Rørbæk Sø, byder på skove, engområder, plantager og hedearealer, samt Tinnet Krat og Kollemorten Krat, et af Danmarks største egekrat. Mod syd ligger Margrethediget, der er en 150 m lang forsvarsvold anlagt vinkelret på Hærvejen. I området findes også bål- og grillplads, put & take og kanoudlejning.   

Øst for Hærvejen udspringer to af Danmarks største vandløb - Gudenåen og Skjernåen – i samme dalstrøg med få hundrede meters afstand.    

Øster Nykirke er Danmarks højest beliggende kirke (127 m.o.h.). Kirken er bygget 1150-1200 som valfartskirke til Sct. Peders Helligkilde, der ligger øst for kirken (en lille brønd omgivet af en kopi af en middelalderlig brøndkumme).  

GIVSKUD ZOO er 5-stjernede safarioplevelser. Kom helt tæt på mere end 700 dyr fra hele verden med safaribussen, besøg det store gorillaanlæg, den afrikanske landsby, legeområdet og meget andet. 

Den kgl. privilegerede kro, Harresø Kro, syd for Givskud, anses for at være en af de ældste bevarede kroer (1609) på Hærvejen. Oplev den gamle rejsestald eller Grundtvigs stambord.

Jelling har Europas fornemste monumenter fra vikingetiden: et vikingeanlæg med Danmarks to største gravhøje og to runesten med den ældste indskrift, der omtaler landet Danmark. Her blev Gorm den Gamle stedt til hvile og her indførte Harald Blåtand kristendommen i Danmark. Monumenterne og Jelling Kirke er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. I oplevelsescentret Kongernes Jelling, folder vikingernes liv og den spændende historie om monumenterne sig ud i interaktive udstillinger.

Det naturskønne område, der omgiver Fårup Sø, byder på talrige kildevæld, vidtstrakte skove og åbne enge. Ved østenden af søen er der campingplads, kro med mulighed for overnatning, udlejning af vandcykler og robåde, kiosk, gode fiskemuligheder og i sommermånederne sågar et rekonstrueret vikingeskib.

Nørup Kirke har barokinteriør, og løgkuppelspir ligesom Engelshom Slot på den anden side af Engelsholm Sø. Engelsholm Slot fungerer i dag som højskole, men der er offentlig adgang til parken. 

Den fredede Randbøl Hede er en af Danmarks største indlandsheder. I Frederikshåb Plantage kan du bl.a. opleve indlandsklitter og "Syvårssøerne". Øst for Randbøl Hede står Store Rygbjergstenen. Indskriften på runestenen er blevet kaldt Danmarks første kærlighedsdigt.

Ved Randbøl Kirke passerer Hærvejen Kong Rans Høj og bronzealderhøjene, Firhøje.  

I det naturskønne Randbøldal finder du Randbøldalmuseet, et historisk aktivitets- og besøgscenter for kunsthåndværk og vandkraft, og i Vejle Ådal en rekonstruktion af en del af den 760 meter lange bro, Ravningbroen, fra vikingetiden. Der er en udstilling om broen i Ravning Station

I Tørskind Grusgrav smelter nyere tids kunst og landskab sammen i den imponerende landskabsskulptur skabt af Robert Jacobsen og Jean Clareboudt. 

Bindeballe Station har en udstilling om Vandelbanens historie. Her er også køkken, bad og toilet for vandrere og cyklister, og en lille teltplads. Bindeballe Købmandsgård fra 1897 fungerer som en hyggelig gammeldags blandet landhandel med Danmarks største købmandsmuseum, pavillon, hytter til udlejning m.v.  

Egtvedpigens Grav er et af Danmarks bedst bevarede bronzealderfund. På stedet ses i dag den rekonstruerede gravhøj og i tilknytning hertil et lille museum, der beskriver fundet.

Hamborggårdstenen er en 50 tons tung vandreblog, der er vandret hertil med isen fra Ålandssøerne for 15.000 år siden. Sagnet siger at Harald Blåtand var i færd med at slæbe stenen til Jelling, da han fik at vide at hans søn, Svend Tveskæg, havde gjort oprør og derfor lod den ligge.

Klebæk Høje er et af Hærvejens interessante oldtidsminder. I bronzealderen, for ca. 3000 år siden, blev der her anlagt to gravhøje, som senere i vikingetiden blev udvidet med en 45 meter lang skibssætning.

Bække Kirkes runesten blev fundet i kirkegårdsdiget i 1807. Stenen er dateret til 925, med runeindskriften: "Tue Ravnsunge og Funden og Gnyble, de tre gjorde Thyres høj".

Download ruten til GPS.