©  Foto:

Egtvedpigens Grav

Mærk historiens vingesus, lige der hvor Egtvedpigen blev begravet i den ikoniske bronzealdergravhøj. Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort i Egtved uden for Vejle. Her fandt man en ung bronzealderpige stedt til hvile i en gravhøj.

Egtvedpigen blev fundet torsdag den 24. februar 1921. Gårdejer Peter Platz ved at fjerne de sidste rester af en gravhøj på sin mark, da han stødte på en kraftig tilhugget egestamme.

Nationalmuseet stod for udgravningen, og derfor blev egetræskisten efterfølgende transporteret til København. Da man åbnede den, fandt man øverst et koskind. Under det lå et vævet tæppe af brun uld, og under tæppet lå den døde selv, en 160 cm høj ung pige, hvis halvlange hår næsten skjulte ansigtet og en lille bronzeørering.

Pigen blev siden kendt som Egtvedpigen.

Bælteplade af bronze og snoreskørt
Hun lå på ryggen, og huden var velbevaret, men ingen knogler var tilbage. Hun var iført en bluse af brun uld og om hvert håndled en bronzering. Under blusen kunne man ane den ikoniske bælteplade af bronze. Et skørt af snoede brune uldsnore var viklet to gange om livet.

Ved venstre skinneben lå en tøjbylt med de brændte knogler af et 5-6-årigt barn. Ved fødderne stod en spand af birkebark med resterne af en slags honningsødet øl.

En blomstrende røllike i kisten fortalte, at begravelsen havde fundet sted i sommerhalvåret. Pigen var død i en alder af ca. 16-18 år

Egtvedpigens Verden: Nyt oplevelsescenter undervejs
Vejlemuseerne er i fuld gang med at realisere et stort nyt museumsprojekt, der skal fortælle den spændende historie om Egtvedpigen. Lige der, hvor hun blev stedt til hvile en sommerdag for 3.500 år siden.

Læs mere om Egtvedpigens verden på Vejlemuseernes hjemmeside: vejlemuseerne.dk/om-os/nyheder/egtvedpigens-verden/

Hele det originale Egtved-fund er udstillet på Nationalmuseet i København. Så du skal altså til hovedstaden for at se Egtvedpigen selv.