
Vork Projektet
Vejle Kommune, Vejle-Fredericia Landboforening og TREFOR Vand samarbejder om Vork Projektet. Det er håbet, at projektet i samarbejde med borgere, lodsejere og arealforvaltere kan bidrage til reduktion af kvælstof til Vejle Fjord, sikre beskyttelse af særlige drikkevandsinteresser i område
Godt landmandskab og en reduktion af udledning af kvælstof til vores vandmiljø kan godt gå hånd i hånd. Det kræver dog, at vi alle arbejder sammen. Det er præcis det, Vork-projektet skal bevise. Her skal kollektive virkemidler i spil. Her skal indsatsen ske i dialog og koordinering med borgere, lodsejere og arealforvaltere. Det er den eneste måde, der kan sikre, at det giver mening for alle og sker i respekt for hinanden, også når vi står overfor komplekse og usikre beslutninger. Inddragelse skal ikke blot være et ord. Inddragelse er et helt afgørende element, hvis vi skal lykkes med vores fælles indsats.
Vores indsats handler ikke kun om kvælstof men også om pesticidfri arealforvaltning i de sårbare områder, hvor der bliver dannet grundvand. Projektet skaber på den måde opmærksomhed på de meget vigtige drikkevandsinteresser i området.
Vork skal på Danmarkskortet som det projekt, der tjener som eksempel for alle, der arbejder sammen om Grøn Trepart.
Hvorfor i Vork-området?
Vejle Fjord er belastet af næringsstoffer. Projektet ’Sund Vejle Fjord’ har vist, at ca. 60 % af tilførslen af kvælstof til fjorden stammer fra oplandet til Vejle Å. En analyse, af hvor næringsstofferne fra oplandet til Vejle Å helt specifikt stammer fra, peger bl.a. på, at oplandene til Fyle Bæk og Ødsted Bæk bidrager med høje udledninger af kvælstof. Analysen er lavet i samarbejde med Syddansk Universitet.
I oplandet til Fyle Bæk ligger også en vigtig kildeplads af stor betydning for den regionale drikkevandssikkerhed. Nationalt er der stillet krav om, at vandværkerne skal indgå aftaler om restriktioner inden for de boringsnære beskyttelsesområder.
Tabet af biodiversitet fortsætter. Trods en lang række indsatser for biodiversiteten er det ikke lykkes at vende tabet til fremgang. Der skal afsættes mere plads til natur, og det skal være sammenhængende arealer. I Vork og omegn er der et stort potentiale for at skabe sammenhængende natur omkring Vork Bakker og på skrænterne ved Ballehule Bæk.
Din rolle i projektet
Projektet er relevant dig, hvis du er borger, lodsejer eller arealforvalter inden for det 4.000 hektar store projektområde i Vork og omegn. Afhængig af din betydning for projektet, vil du, rådgivere og konsulenter blive inddraget på forskellige niveauer.
Lokalt forankrede interesseorganisationer vil blive inddraget i relevante delprojekter.
Projektet ønsker et bredt samarbejde og rækker løbende ud til fonde, virksomheder og andre aktører, der potentielt kan bidrage til realisering af delprojekter.